Je bent nu hier: Home » Nieuws » Investeren in vroegsignalering schulden loont

Investeren in vroegsignalering schulden loont

Elke euro die wordt geïnvesteerd in preventie en vroegsignalering van schulden levert uiteindelijk een veelvoud daarvan aan besparingen op. Dit blijkt uit berekeningen van het onderzoeksbureau Panteia. Het bureau stelde drie zogenoemde ‘business cases’ op van projecten die worden uitgevoerd in de gemeenten Amsterdam, Almere en Tilburg. In alle gevallen gaat het om projecten die zijn gericht op het eerder aanbieden van hulp in situaties waarin schulden dreigen of zich al beginnen op te stapelen.

In de drie ‘business-cases’ zijn alle inspanningen en opbrengsten financieel doorgerekend. Daaruit komt naar voren dat iedere euro die is geïnvesteerd in de aanpak van de drie onderzochte projecten de samenleving tussen de €2,46 en €4,22 oplevert en de gemeenten, die de uitvoering doen, tussen de  €1,57 en €2,91. Meer informatie hierover is terug te vinden op de vanmiddag gelanceerde website www.effectieveschuldhulp.nl/businesscases .

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte de onderzoeksresultaten bekend in een brief die ze vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief roept ze gemeenten op gebruik te maken van de ervaringen die zijn opgedaan in Amsterdam, Almere en Tilburg en een eigen aanpak te ontwikkelen bij het vroegtijdig aanbieden van schuldhulp.

Verder kondigt staatssecretaris Klijnsma in de brief aan de Kamer een nieuwe subsidieregeling aan voor landelijk opererende organisaties die projecten ondersteunen die zijn gericht op het terugdringen van armoede en schulden. Hiervoor komt op jaarbasis € 4 miljoen beschikbaar.

Documenten